Őszi ölelés

Október 10. Lelki Egészség Világnapja
Október 15. Ölelés világnapja
Október 29., vasárnap 3:00→2:00 Átállás a téli időszámításra

Minden év október utolsó vasárnapján hajnalban visszaállítjuk óráinkat. A téli időszámítás kezdetekor a legtöbb ember közérzete általában rosszabbá válik, mert innentől kezdve tudatosul bennünk, hogy vége a nyárnak és jönnek a hideg téli hónapok. A nyári napsugarak simogató melegének és mindent beragyogó fényének hiánya a hosszú, sötét téli napokon lehangolttá, kedvetlenné tehet bennünket. Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk borúsabban látni, reményvesztettebben gondolkodni. Tartósan rossz kedélyállapotunk aztán negatívan hathat immunrendszerünkre is, ezért könnyebben megbetegedhetünk.

Jó tudnunk azonban, hogy kis odafigyeléssel, magatartásunk tudatos alakításával változtathatunk beállítottságunkon. Egyszerű, mindennapi gyakorlatokkal ráhangolhatjuk magunkat a szépre, pozitív érzéseink megfogalmazására, a jelen pillanat teljes megélésére és a derűre.

Stresszhelyzeteink életünk elkerülhetetlen részei, de tekinthetünk rájuk erőpróbaként is, amely során választ kereshetünk a kérdésre: Mire tanít ez engem? A feszültség csökkentésében segíthet emellett a sport, a lazítás, a relaxáció és nem utolsó sorban a humor is. A nevetés „zsigeri kocogás”, a sporthoz hasonlóan felrázza a testet és a lelket, fokozza az örömhormonok termelését, és aktivizálja az immunrendszert. Egyben igazi társas élmény.

A közösség, a másokkal, a Másikkal való kapcsolat ereje megtart bennünket. Ezért rendkívül jótékony hatású minden odafordulás a másik ember felé (családtagjaink, munkatársaink, ismerőseink, ám akár ismeretlenek felé is), legyen az érintés – egy kedves ölelés, egy gyengéd simogatás, egy jó szó formájában –, vagy segítségnyújtás, mely nem csak a „rászorulónak” okoz örömet. Mindez érzékenyebbé tesz bennünket Istennel való kapcsolatunkban is, segíti Vele való megbékélésünket, lelki sebeink gyógyulását is.

Legyünk tehát jók önmagunkhoz, tegyünk mindennap jóllétünkért, s kövessük a pszichofitness öt „parancsolatát”, melyek természetesen nem csak a téli hónapokra érvényesek: „Kacagj, kocogj, lazíts, érints, segíts!”

Dr. Bagdy Emőke gondolatai alapján

Hernádyné Szemere Rita